Nieuwsberichten

De toekomst van de landbouw is "Smart Farming"

14 november 2018

Innoveren doe je niet alleen. Dat bewees de grote opkomst op het B2B-event “Smarter Farming” op 13 november. Op die netwerknamiddag bracht Agreon de wereld van sensoren en robotica samen met die van de machineconstructeurs en stallen- en serrebouwers. De deelnemende bedrijven deelden hun inzichten over de landbouw van de toekomst. Precisielandbouw schept kansen, zo blijkt uit de interessante contacten die er gelegd werden.

Het B2B-event “Smarter Farming” was aan zijn tweede editie toe. Technologieleveranciers en producenten in de agro-industrie streken neer in Ieper. In hun zoektocht naar kosten- en arbeidsefficiëntie willen land- en tuinbouwers de teelt van hun gewassen en de opkweek van hun dieren verder optimaliseren. Daarbij ligt de focus op een zo efficiënt mogelijke voedselproductie, in een gunstige interactie met mens en milieu. De rechtstreekse toeleveranciers in de primaire land- en tuinbouwsector willen daar uiteraard op inspelen door slimme technologie aan te bieden.

Van verlichtingstechnologie tot activiteitenregistraties
Tot die rechtstreekse toeleveranciers behoren de landbouwmachineconstructeurs, de stalinrichters en de kassenbouwers. Zij voorzien hun machines en infrastructuur steeds vaker van meet- en sturingstechnologie om zo slimmere systemen te ontwikkelen waar precisielandbouw nood aan heeft. Vaak zijn die technologieën al aanwezig in andere sectoren. Via ons netwerkevent krijgen technologiebedrijven de kans om hun nieuwste producten en diensten voor te stellen.

In een gemoedelijke netwerksfeer kwamen heel wat nieuwe contacten tot stand tussen de 120 aanwezigen. Serrebouwers ontdekten er bijvoorbeeld hoe ze de kweek van planten kunnen optimaliseren met nieuwe verlichtingstechnologie en softwareontwikkelaars spraken met stallenbouwers over nieuwe toegangs- en activiteitenregistraties. Deze twee groepen bedrijven samenbrengen creëert voor beiden meerwaarde want door de noden in de primaire sector beter te kennen, kunnen de producenten van slimme technologie weer nieuwe toepassingen ontwikkelen.

Nieuwe orders dankzij netwerkevent
Slimme technologie is in de landbouw duidelijk aan een opmars bezig. Dat bevestigt deelnemer Kristof Bourgeois van Sick Belgium, een fabrikant van sensoren voor onder meer mobiele toepassingen: ”In 2016 namen we al deel aan de eerste editie. Na dat event kregen we heel wat nieuwe klantorders. Dat zal dit jaar ongetwijfeld opnieuw zo zijn. Landbouw is dan ook een groeiende markt voor ons.”

Ook Jonathan Sercu van Crodeon Technologies getuigt enthousiast over zijn deelname: “Dit is en blijft een goede formule om veel nieuwe contacten te leggen.” De broers Jan en Joris Lambers van landbouwmechanisatiebedrijf Lambers beamen: “We verzamelden heel wat nuttige contacten op één locatie en op één moment. De netwerking verliep dus heel efficiënt.”

> Foto’s en presentaties van het event zijn beschikbaar op www.smarterfarming.be.

Word lid van Agreon
Om het Agreon-netwerk uit te breiden, zoeken we nog West-Vlaamse kmo's met een open innovatiemind. Bedrijven die reeds actief zijn in de agrarische sector of interesse hebben om voor deze sector te produceren. Agreon biedt begeleiding en ondersteuning bij het ontwikkelen van innovatieve technieken voor de agrarische sector en brengt je in contact met potentiële afnemers uit de sector om de conceptuele mogelijkheden af te toetsen.

>Details over het lidmaatschap

Contact
Stefaan Serlet
E stefaan.serlet@inagro.be
T 051 27 32 24


terug naar overzicht