Nieuwsberichten

West-Vlaanderen zet in op innovatie in voeding

13 december 2018

 

Via een ‘Novel Food Platform’ willen Flanders’ FOOD en POM West-Vlaanderen kmo’s uit de voedingsindustrie ondersteunen om nieuwe producten te ontwikkelen. Ze kunnen op dit platform terecht met vragen over de complexe Europese wetgeving inzake nieuwe voedingswaren die sinds begin dit jaar van kracht is. Dit initiatief wordt eerst uitgerold in West-Vlaanderen, daarna volgen andere provincies. 

Complexe Europese Novel Food wetgeving

Het ontwikkelen van nieuwe voedingsproducten is vaak een risicovol en uitdagend proces, vooral voor kleine bedrijven. De Europese Novel Food verordening is een drempel want de procedures van deze (noodzakelijke) wet zijn complex en duur. Daarom besloten Flanders’ FOOD, het innovatieplatform van de voedingsindustrie, en POM West-Vlaanderen om in 2019 samen een ‘Novel Food Platform’ op te richten.


Informerend platform en lerend netwerk
Samen willen ze bedrijven helpen bij het screenen van hun innovaties en hen begeleiden tijdens de procedures. Het platform zal ook zorgen voor een lerend netwerk waar meer ervaren bedrijven samen met minder ervaren bedrijven zullen nadenken over de veiligheid en het vermarkten van de voeding van de toekomst. Het platform voorziet workshops, informatiesessies en een brochure. Er wordt ook informatie voorzien voor kmo’s rond IP (internet protocol) en licenties in het kader van bescherming van intellectuele eigendom. Bedrijven die een dure procedure doorlopen om hun producten op de markt te brengen, willen deze ook beschermen ten aanzien van concurrenten.

 

Bron: www.vilt.be

 

terug naar overzicht