Nieuwsberichten

Aantal kmo's in België groeit gestaag

23 januari 2019

 België wordt stilaan een land van ondernemers want het aantal kmo's blijft toenemen. Dat blijkt uit het nieuwste kmo-rapport over 2017 van Unizo, UCM en Graydon. In Vlaanderen kwamen er 19.143 kmo's bij. Dat is een stijging van 3,1%, de hoogste netto-groei in Vlaanderen in de afgelopen 10 jaar. Toch blijven er inspanningen nodig om van België een echt ondernemersland te maken. Met 14,3% zelfstandigen in de beroepsbevolking hinken we nog altijd achterop ten opzichte van buurland Nederland (16,7%). Het gemiddelde voor de eurozone is 15%.

Groei zelfstandigen door freelancers

Het rapport toont een opvallende toename van het aantal Vlaamse kmo's en eenmanszaken zonder personeel. In 2008 bedroeg hun aandeel nog 84,4%, in 2017 was dat 87,9%. Deze trend valt voor een groot deel te verklaren door de toename van het aantal freelancers. Wanneer kmo-zaakvoerders zelf geen geschikte medewerkers vinden, huren ze vaak de expertise van een freelancer in. De markt voor deze freelancers groeit ook door de krapte op de arbeidsmarkt. 

Van zelfstandig ondernemer naar werkgever

De administratie en de kosten om een eerste werknemer in dienst te nemen zijn vaak struikelblokken voor zelfstandigen om de stap naar werkgever te zetten. Zo werft de helft van de zelfstandigen zijn eerste werknemer aan binnen de eerste 7 jaar van zijn activiteit, zo'n kwart zet de stap na 10 jaar en een kleine 20% gaat pas na 20 jaar voor een eerste werknemer. Slechts 8% neemt meteen het eerste jaar al iemand in dienst.

Gezonde kmo's

Door de goede financiële gezondheid van onze ondernemingen is het aandeel van bedrijven met een verhoogd risico op een faling eerder klein. In Vlaanderen ligt dat aandeel op 10,4%.

 

Bron: dVO-de Vlaamse Ondernemer

terug naar overzicht