Nieuwsberichten

Financiële steun voor innovatie in de landbouw

21 januari 2019

Tot 31 maart kunnen landbouwers VLIF-projectsteun aanvragen voor innovaties in de landbouw. Er is 8,5 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast kunnen bedrijven uit de agrovoedingssector tot 15 maart een aanvraag indienen bij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). Er is vier miljoen euro beschikbaar voor investeringen die de duurzaamheid van de agrovoedingsketen versterken. Binnenkort starten er ook negen demonstratieprojecten rond duurzame land- en tuinbouw. De invulling van deze projecten is al bepaald. 

Steun voor innovatieve landbouwers
Landbouwers en groepen van landbouwers kunnen tot en met 31 maart 2019 een steunaanvraag indienen bij het Departement Landbouw en Visserij voor VLIF-projectsteun voor innovaties in de landbouw. Er is 4,25 miljoen euro voor innovatieve investeringen in het kader van duurzaam waterbeheer, de overblijvende 4,25 miljoen euro staat open voor alle innovaties. 


De steun bedraagt 40 procent van de subsidieerbare projectkosten. Ook begeleidingskosten komen in aanmerking voor de subsidie, want zeker in de beginfase hebben projecten nood aan een deskundig begeleider.

Steun voor de agrovoedingssector
Nog tot en met 15 maart kunnen bedrijven uit de agrovoedingssector terecht bij het Departement Landbouw en Visserij voor investeringen om de toegevoegde waarde, de kwaliteit en de voedselveiligheid van landbouwproducten te verhogen. Zowel bedrijven actief in de primaire verwerking en de afzet van land- en tuinbouwproducten, als coöperatieve groepen van landbouwers, producentenorganisaties, kleine groepen van land- en tuinbouwbedrijven, een verwerker in coöperatie met enkele land- en tuinbouwbedrijven of een coöperatie van een supermarktketen met enkele boeren...komen in aanmerking. Er is een vast subsidiepercentage van 30 procent. Enkel de beste projecten krijgen een subsidie.

Er is twee miljoen euro gereserveerd voor projecten rond duurzaam waterbeheer en een half miljoen euro voor projecten omtrent mitigerende investeringen in het kader van de kilometerheffing. De rest van het budget is beschikbaar voor andere investeringen.

>> Meer info over VLIF-investeringssteun voor de agrovoedingsindustrie vind je hier. Alles over steun voor innovatieve projecten staat hier gebundeld.

Begeleiding van Agreon
Heb je zelf een idee maar nog geen ervaring met het indienen van een subsidietraject? Agreon kan je hierbij adviseren en begeleiden. Neem tijdig contact op met ons om de mogelijkheden te bekijken. Je kan verantwoordelijke Stefaan Serlet bereiken via T 051 27 32 24 of via stefaan.serlet@inagro.be.

Goedkeuring voor negen demonstratieprojecten
Vlaanderen trekt een budget van 898.494 euro uit voor de uitvoering van negen demonstratieprojecten rond duurzame land- en tuinbouw. De projecten starten in de eerste helft van 2019. Het gaat om vier projecten rond data en digitalisering, twee projecten rond preventieve gezondheidszorg in de dierlijke sector om het gebruik van geneesmiddelen te verminderen en drie projecten rond Integrated Pest Management (IPM).

>> Meer info over de demonstratieprojecten vind je hier.

terug naar overzicht