Nieuwsberichten

Wordt elektrocutie de nieuwe onkruidbestrijder?

1 februari 2019

Het gebruik van glyfosaat staat onder druk. De zoektocht naar alternatieven voor chemische onkruidbestijding is in volle gang. Technieken met hete lucht of heet water, schuim of infraroodstraling zijn in vele vormen en maten geprobeerd, maar je zou onkruid ook kunnen electrocuteren. De Duitse firma Zasso ontwikkelde een machine die 4.000 tot 7.000 volt door de planten jaagt.

Hoe gaat de onkruidbestrijder tewerk
Door de planten een elektrische schok toe te dienen wordt eenzelfde effect bereikt als bij het gebruik van glyfosaat. De cellen in de planten worden vernietigd waardoor het onkruid afsterft. Er is ongeveer 300 joule per plant nodig om deze te doden. Het systeem heeft verder geen impact op de omgeving. Er blijven geen residuen achter in de grond en er is quasi geen kans op erosie.

De AgXtend XPower bestaat uit twee delen
De drie meter brede onkruidbestrijder hangt in de fronthef van de tractor. Zo is er achteraan plaats voor een flinke generator die aangedreven wordt door de tractor.

Vooraan op de trekker is de toepassingsunit gemonteerd die via een kabel vanuit de powerunit achteraan gevoed wordt. De toepassingsunit is uitgerust met drie rijen applicatoren. Twee zijn positief geladen, één negatief. De planten krijgen zowel rechtstreekse schokken van de applicatoren als onrechtstreeks van de stroom die geleid wordt door de aarde. Hierdoor worden de ondergrondse plantendelen ook door de XPower geraakt waardoor hergroei zo goed als onmogelijk is.

Introductie in Europa
Zasso vond in CNH, het moederbedrijf van de tractormerken New Holland, Case en Steyr, een financieel sterke partner om de techniek in Europa te introduceren CNH brengt de verkoop onder in een aparte productlijn voor precisielandbouw, AgXtend. Deze vindingrijke machine heeft wel een serieus prijskaartje van 190.000 euro.

Demo op 4 juni 2019 in Aachen
Zasso organiseert een demo waar je de XPower aan het werk kan zien. Het evenement is in Duitsland, maar er is Nederlandstalige vertaling voorzien.

>> Bekijk de details

terug naar overzicht