Nieuwsberichten

Seizoenarbeiders vervangen door onbemande tractors in fruitplantages

3 april 2019

Het project Autofruit zal twee zelfrijdende platformen ontwikkelen die verschillende handelingen in de appel- en perenteelt automatiseren. Tegelijkertijd worden data voor de fruitteler verzameld. Dit zou het werk voor de fruitteler enorm verlichten.

Vorig jaar was er een tekort aan seizoenarbeiders in de fruitteelt en de verwachting is dat dit zal toenemen in de komende jaren. Robotisering wordt gezien als een oplossing voor dit probleem. Partners in dit project zijn Flanders Make, machinebouwer BAB Bamps, het Proefcentrum voor Fruitteelt en R&D-bedrijf Octinion Agriculture. Dit laatste bedrijf is lid van het Agreon-netwerk en lanceerde eerder dit jaar al een autonome aardbeiplukrobot.


Geautomatiseerde processen
Flanders Make heeft heel wat kennis en expertise van zelfrijdende technologie in huis, maar om autonome voertuigen voor de fruitteelt te ontwikkelen moeten eerst de gebruikersvereisten grondig in kaart worden gebracht. Eerst zal het Proefcentrum Fruitteelt met een selecte groep van fruittelers de specificaties voor het voertuig oplijsten. Daarna zullen de projectpartners de vertaalslag naar geautomatiseerde processen en vervolgens naar praktijkklare toepassingen proberen te maken. Het gaat daarbij in eerste instantie om gewasbescherming, onkruidbestrijding en grasstrokenbeheer. Verder wordt onderzocht of het autonome voertuig inzetbaar is voor de pluk van fruit en bepaalde inspecties zoals plaagdetectie en oogstinschatting.

Prototypes testen
Er wordt berekend hoeveel kosten er per bewerking bespaard kunnen worden, wat het totaal hiervan is, en wat de terugverdientijd is van de investering in het autonome voertuig. Het testen van de prototypes gaat door op de proefterreinen van het Proefcentrum Fruitteelt. In een later stadium worden ook testen en demonstraties uitgevoerd bij een aantal telers, om een bredere groep telers te interesseren voor de nieuwe technologie. Een volgend plan is om de technologie geschikt te maken voor telers van steenfruit en druiven.


Het project wordt afgerond in december 2020
en heeft een budget van 717.000 euro.

 

Bronwww.vilt.be en www.engineeringnet.be 

terug naar overzicht