Nieuwsberichten

Machinebouw & mechatronicalabs te Brugge geopend

4 juni 2019

Eind mei openden in Brugge de innovatielabs 'The Ultimate Machine' en 'The Ultimate Factory' van KU Leuven Campus Brugge hun deuren voor het grote publiek. In deze Machinebouw & Mechatronicalabs kunnen bedrijven nieuwe technologieën rond Industry 4.0 uittesten.

Deze labs gaan na of machines in staat zijn om zelf te detecteren of ze nog correct kunnen functioneren en indien nodig sturen ze bij, starten ze opnieuw op of sluiten ze zichzelf af. Ze kunnen hiertoe getest worden in een stralingsvrije omgeving waarbij straling van buitenaf volledig wordt geabsorbeerd door de wanden van de labruimte. In een andere opstelling is het mogelijk om nieuwe machinecomponenten te testen op duurzaamheid. Ze worden daartoe blootgesteld aan extreme temperaturen, vochtigheden en trillingen die de blootstelling tijdens hun gehele levenscyclus in een korte tijdspanne simuleren. Deze versnelde verouderingsprocessen laten de fabrikant toe na te gaan of de vooropgestelde levensduur gegarandeerd kan worden onder gelijk welke omstandigheden.

Op donderdag 13 juni worden te Kortrijk nog drie andere labs geopend - deze situeren zich in de domeinen augmented & virtual reality, collaboratieve robots en Internet of Things. Op die manier brengt dit het totaal op 5 nieuwe labs die ter beschikking staan van onze West-Vlaamse maakindustrie.

Bron: eigen verslaggeving.

terug naar overzicht