Nieuwsberichten

Machine voor automatische plaatsing en wegname antiworteldoek

23 maart 2020

Antiworteldoeken leggen en wegnemen gebeurt manueel en vergt dus veel tijd en moeite van de teler. Agreon ging op zoek naar een geschikte machineconstructeur die deze taken kan automatiseren.
 

Automatische plaatsing

Kmo Agrocro Machinery uit het Oost-Vlaamse Lembeke ging de uitdaging aan. Als verdeler-importeur voor machines in de fruitteelt werkt de firma nauw samen met machinebouwer DETO uit Nederland. DETO heeft al machines die folie kunnen vlak leggen in allerlei openluchtteelten. Ze maken gebruiken van een Frans gepatenteerd systeem van CM Regero Industries om de folie via schijven verticaal vast te zetten in de aarde. Dit systeem vormde de basis voor een nieuwe machine die zwartdoek kan uitrollen. Door de machine onder de juiste hellingsgraad te plaatsen is het mogelijk om het doek op de hellende mulchlaag uit te rollen.

Ontwikkelingsproces van de machine

 

Foto 1 : eerste testen met een machine voor automatische plaatsing van het antiworteldoek (maart 2019)

Foto 2: prototype van een aangepaste uitrolmachine geplaatst onder helling (mei 2019)

Foto 3: pennenschieter die het doek bovenaan tegen de stam van kleinfruit bevestigt (maart 2020)

 

Bekijk de machine in werking

 

Doek vastzetten en wegnemen

Na het uitrollen moest de teler het doek manueel vastmaken bovenaan de stam van het kleinfruit. Ook hiervoor heeft DETO een oplossing. Het bedrijf ontwikkelde een pennenschieter die deze zware klus letterlijk wat uit handen neemt.
Het doek terug wegnemen kan met de bestaande vliesdoekoprolapparatuur van DETO.

Meer info

De machine kan je later dit jaar bezichtigen op een zelfplukboerderij van één van de in dit project betrokken kleinfruittelers. Voor meer info, contacteer Stefaan Serlet via stefaan.serlet@inagro.be. Info over de operationele groep en het nut van een antiworteldoek lees je in dit artikel.

 

Zelf een idee?

Heb je zelf een innovatief idee, dan helpt Agreon je zoeken naar de noodzakelijke partner-kmo voor de realisatie en implementatie ervan. Agreon is een netwerk van West-Vlaamse kmo's die innovatieve producten ontwikkelen voor de agrarische sector. Het brengt landbouwers en kmo’s samen. Voor meer info, contacteer Stefaan Serlet via stefaan.serlet@inagro.be.

 Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

terug naar overzicht