Nieuwsberichten

UGent Crelan leerstoel gelanceerd

16 oktober 2014

 

Op 22 september 2014 werd de Crelan Leerstoel aan de Universiteit Gent gelanceerd. De gelijknamige Belgische bank wil hiermee een financieel duwtje in de rug geven om onderzoeken aan de UGent ook daadwerkelijk in praktijk om te zetten. Men wil op deze manier de impact van de master- en doctoraatonderzoeken onder de vorm van innovatie in duurzame land- en tuinbouw vergroten.

Crelan is een coöperatieve Belgische bank die de landbouwsector niet enkel met financiële raad en daad wil bijstaan. Reeds gedurende meerdere jaren is Crelan een zeer belangrijke sponsor van verscheidene landbouwbeurzen. In 2007 kwamen er reeds twee initiatieven bij, beiden meer gericht op onderzoek in de landbouwsector. Crelan stelt namelijk jaarlijks de vertrouwensindex op. Deze geeft een beeld van wat er leeft onder de Belgische landbouwers. Anderzijds werden de Crelan Awards in het leven geroepen. Deze awards worden uitgereikt aan studenten met de beste eindwerken rond rurale economie. Met de lancering van de Crelan leerstoel aan UGent gaat men nog een stapje verder in dit verhaal. Concreet wordt er een Innovatiemanager aangesteld. Deze persoon zal voor een doorstroom van de resultaten uit master- en doctoraatonderzoeken aan de Universiteit Gent naar de praktijk zorgen. Op die manier beoogt men vlugge intrede van innovaties in een duurzame land- en tuinbouw. Hij of zij heeft eveneens de taak eventuele belemmeringen bij dit proces weg te werken en vragen of problemen uit de praktijk tot bij de onderzoekers te brengen.

Door de oprichting van de UGent Crelan leerstoel wil men het hoofd bieden aan uitdagingen voor de landbouw in de (zeer) nabije toekomst. Om het met de woorden van decaan Bio-ingenieurswetenschappen Guido van Huylenbroeck te zeggen: " meer met minder, en in harmonie met de omgeving." Er zullen in de toekomst namelijk steeds meer monden te voeden zijn, dit terwijl het aantal voedselproducenten daalt. Er moet met andere woorden op een duurzame wijze geïntensiveerd worden. Hiervoor is onderzoek nodig naar optimalisatie van in- en output van de landbouw en dit met respect voor de ecosystemen.

 Bron : Landbouwleven / Eigen verslaggeving

terug naar overzicht