Nieuwsberichten

Flexibiliteit en maatwerk zijn de sterktes van VDW Constructie

10 februari 2021

De specialisatie van VDW is het bouwen van machines voor het vervoederen, instrooien en reinigen of snijden van bieten en aardappelen. Daarnaast maken ze ook grondbewerkingsmachines op maat. De focus ligt op het segment onder de voermengwagen. Meestal zijn dit kleinere (landbouw)bedrijven met nauwere gebouwen die behoefte hebben aan kleine mechanisatie om voer te mengen en/of verdelen. Ook bedrijven waar kleinere rantsoenen gemengd worden.

Op de markt inspelen

VDW maakt mestmixers met atypische maten of maatvoeringen die niet veel (meer) voorkomen. Voor regio’s waar ze over de kuil lossen, bieden ze een siloverdeler aan. Voor regio’s waar ze voor de kuil lossen, bieden ze een kuilvork aan. Naast de siloverdeler en kuilvork kwam ook de kuilverdichtingswals in het gamma. Het populairste product van VDW is de Duo Stroblazer. De twee ventilatoren verwijzen naar de naam Duo. De constructiehoogte is lager en dat biedt meer zicht vanaf de berstuurdersplaats. De stroblazer kan stro ver blazen, maar evengoed kortbij een klein volume stro verdelen of zelfs natuurgras verwerken.

Eigen ontwikkeling en productie

VDW bouwt meerdere prototypes en test ze uitvoerig zelf voor een machine praktijkrijp is. Ze maken geen grote series, zodat ze kort op de bal kunnen spelen om producten te verbeteren. Hun sterkte is dat ze kunnen voldoen aan specifieke vragen en maten van klanten. Ze gaan uit van een modulair basisconcept dat verder uitgewerkt wordt met opties volgens de vraag van de klant. Zo is de snijkamer van een bietensnijder bijvoorbeeld een standaardcomponent. De verdere aankleding van de bietensnijder wordt modulair opgebouwd. Flexibiliteit is hun sleutel tot succes in het binnenland en zeker in het buitenland.

Componenten zoals hydromotoren, tandwielkasten, hydraulische slangen… worden ingekocht, maar de metaalproductie en assemblage doet VDW volledig zelf. Ze investeren liever in hoogtechnologische machines (bijvoorbeeld een lasrobot) dan werk uit te besteden. Ze vrezen dat ze met een externe productie hun flexibiliteit kunnen kwijtspelen.

De toekomst

De ambities is om het gamma in aantal producten te laten groeien, maar ook om te groeien in het totaal aantal geproduceerde stuks per jaar.
Of er toekomst is voor elektrisch gedreven machines? Het is een goedkope, sterke én beveiligde aandrijfvorm, maar VDW Constructie vermoedt dat hier niet snel een elektrische variant voor is. Momenteel zijn de elektrische componenten te duur om een alternatief voor hydraulische te vormen, is hun mening.

 

Bron: Landbouwleven

terug naar overzicht