Nieuwsberichten

Ingro wil met automatische koolplantmachine 4 plantjes per seconde planten

1 juni 2021

Een Agriplanter kost al snel 200.000 euro. Wie zo’n hoogtechnologisch werktuig aankoopt, kan van de Vlaamse overheid wel rekenen op een subsidie van 40 % voor jonge boeren. Toch is zo’n investering niet voor iedereen haalbaar. Dat is een van de redenen waarom Ingro een 4-rijige Agriplanter aankocht. Aangesloten leden kunnen hierop een beroep doen bij het planten, nu in de eerste plaats van bloem- en spruitkolenplanten. Een reservatiesysteem werd opgezet om te kunnen intekenen op de inzet van die Agriplanter (met medewerker).

4-rijige plantmachine met robot

De Agriplanter is van West-Vlaamse makelij, Agriplant is een kmo uit Langemark. Er is een robotmodule die de plantjes uit de tray neemt en deze aflegt op een sensorhead. De sensorhead zorgt er vervolgens voor dat de kluitjes zonder planten worden verwijderd, zodat alleen kluitjes met plantjes effectief worden geplant. Naast de robotmodule zijn er nog modules voor de aan- en afvoer van de trays met plantjes. Dat is de module die de plantjes transporteert naar het plantelement en ook zorgt voor de juiste plantafstand in de rij.

“Er worden 4 planten per seconde geplant”, duidt Bart Parrein van Agriplanter. “Voordeel is dat de plant niet wordt losgelaten en in de bodem wordt gedrukt. We stemmen de automatische planter zoveel als mogelijk af op de wensen van de klant. Dat verschilt bijvoorbeeld van plantensoort en bodem. De bodem is anders in Vlaanderen, dan bijvoorbeeld in Italië of Spanje. Dat vraagt telkens andere instellingen waar we aan tegemoet komen.”

Plannen voor vernieuwingen

De laatste jaren krijgt Agriplant meer vraag om data van het plantwerk bij te houden en te versturen naar de cloud, sectie-controle uit te voeren op de machines, planten en aansturen van de machine op GPS…
Om in te spelen op die vragen werkt Agriplant aan aantal projecten. Eén van de laatste projecten waar we nu mee gestart zijn is om sensoren op de machine te plaatsen, de planten te detecteren en deze data bij te houden in de cloud. Naar de toekomst toe willen ze dit project uitbreiden om beter in te spelen op onder andere variabel bemesten en het schoffelen van de planten.

 

Bron: Landbouwleven

 

terug naar overzicht