Nieuwsberichten

Nieuwe hennepoogstmachine van Hyler en Bosch

30 juni 2021

Vlas en hennep kunnen lokaal geteeld worden, zijn CO2-negatief en dragen bij aan de biodiversiteit. Bij hennepteelt heb je bovendien geen fytoproducten nodig, Volgens Hyler zijn vlastelers erg geïnteresseerd in hennep als extra gewas. Alleen bestaan er tot nog toe geen machines om hennep efficiënt te oogsten om deze parallel in zwaden (rij van gewassen, nvdr) te leggen op het veld zoals vlas, zodat hetzelfde machinepark van vlas kan worden gebruikt voor verdere bewerkingen. Hierdoor besloot Hyler om in te zetten op een machine die niet alleen vlas kan oogsten en verwerken, maar ook hennep. Om dit te kunnen realiseren zocht en vond Hyler een betrouwbare partner: Rexroth. Het bedrijf ondersteunt de werk- en rijhydrauliek en automatisering van de machine in componenten en in software.

Vernieuwend op alle vlakken

De machine is vernieuwend in alle opzichten. Om te beginnen door zijn multifunctionaliteit: deze Sativa 200, zoals de machine werd gedoopt, kan zowel voor hennep als voor andere vezelgewassen worden ingezet, dankzij de ontwikkeling van twee verschillende oogstsystemen voor de machine. Voor het snijden van hennep werd de machine zodanig ontworpen dat de van nature erg lange hennepstengels op het land geparallelliseerd worden neergelegd.

De grootste vernieuwing vinden we in de kleinste componenten van de machine, met name de sensoren die tijdens het rijden voortdurend informatie capteren en doorsturen naar de cloud voor verdere analyse.
 

Bron: Automation magazine – juni 2021

 

terug naar overzicht