Nieuwsberichten

XPower elektrische onkruidbestrijder

5 juli 2021

1,20 m brede XPU

De XPU-uitvoering is 1,20 m breed en vraagt een vermogen van 50 pk per meter oftewel minstens 60 pk. Afhankelijk van het toepassingsgebied kan de klant bij aankoop de versie met 9 of 12 power units overwegen. Dat gaat eigenlijk over het aantal transformatoren die de laagspanning omzetten in hoogspanning.
De werking van de machine berust op het feit dat de tractoraftakas een generator aandrijft voor de opwekking van 220V laagspanning. Transformatoren zetten dit om richting hoogspanning (tot 8.000 volt). Deze eenheid wordt in de achterhef gemonteerd. In de frontheft zit dan de eenheid met de ‘applicators’. Je kan dit vergelijken met glijsloffen of lamellen die de elektrische stroom aan de planten afgeeft.
Er zijn 3 rijen met applicators, de voorste en achterste zijn positief geladen, de middenste negatief. Zo wordt de plant eigenlijk tweemaal geëlektrocuteerd door het sluiten van de stroomkring.

Werking

Het werkingsprincipe is gebaseerd op de onomkeerbare vernietiging van de celcompartimenten en het onderbreken van de watertoevoer of sapstroom. Het werkingsprincipe van XPower valt te vergelijken met dat van de chemische stof glyfosaat. Echter werkt XPower direct en zonder residu.
De juiste hoeveelheid energie en een geoptimaliseerde applicator (lamellenvorm) is sterk bepalend voor het resultaat. Planten met een hoge waterinhoud en met weinig stengels en wortels in verhouding tot hun bladmassa, zullen slechts een beetje energie nodig hebben en zijn makkelijk te behandelen. Zeer dikke en verhouten grassen of zeer hoge planten hebben veel energie nodig en speciale applicatoren.
Om in te spelen op het aanwezige onkruid kan de gebruiker dus kiezen voor 9 of 12 power units bij aanschaf.


Bron: Landbouwleven

 

terug naar overzicht