Nieuwsberichten

Vleesvarkens voederen met oogstresten dankzij de eiwit beschikbare behandeling.

26 februari 2015

 

Op 25 februari vond op het landbouwbedrijf van Johan & Christel Lavens te Westrozebeke – Staden onder ruime persbelangstelling de voorstelling plaats van een installatie die het mogelijk maakt om plantaardig restmateriaal te voederen aan vleesvarkens. Oogstresten van het landbouwbedrijf verteerbaar maken voor éénmagigen is een grote technische uitdaging, maar dankzij de samenwerking tussen constructeurs, landbouwers en voederfabrikanten en onder impuls van Agreon wordt dit met deze installatie mogelijk.

De installatie, ook de eiwit beschikbare behandeling genoemd, is een ontwikkeling van de kmo Vermeulen Construct NV in samenwerking met de kmo Agriton. Het betreft een thermische ontsluitingstechniek, of kortweg een warmtebehandeling van bedrijfseigen gewasstromen die anders als organisch afval op het veld achterblijven, die zorgt voor het beschikbaar stellen van aanwezig eiwit en zetmeel gevolgd door een fermentatiebehandeling.

  

KMO - Geert Vermeulen Gewasstroom aardappelen met witte kool

 

Bij Lavens staan momenteel hoofdzakelijk bedrijfseigen aardappelen aangevuld met bladeren van witte kolen op het menu. Deze laatste zijn afkomstig van een bedrijf op 3 km afstand dat jaarlijks gedurende 10 maanden witte kolen uit bewaring commercialiseert. Het varkensbedrijf Lavens LV telt 300 zeugen en mest jaarlijks dus iets minder dan 10.000 vleesvarkens af. De installatie kan continu operationeel zijn en haalt een capaciteit van 0,5 Ton per uur wat voor dit bedrijf dus ruimschoots voldoende is. Wat betreft de investering wordt rekening gehouden met 50,00 euro afschrijvingskost per Ton verwerkt product aan te vullen met 50,00 euro operationele kost (ophaling oogstresten, benodigde brandstof, bacteriecultuur voor fermentatie). Tellen we hierbij ook de nodige arbeid van de landbouwer om dit proces 7 dagen op 7 in goede banen te leiden, dan wordt duidelijk dat dit een verantwoorde investering is. Ze leidt tot een kostprijsdaling in het afmesten van vleesvarkens met enkele euro’s zonder in te leveren op vlak van technische prestaties en genereert bovendien een smakelijker stukje varkensvlees.

Door met deze installatie dergelijke gewasstromen te kunnen inmengen tot 20% van het gehele brijvoederrantsoen, wordt voor dit varkensbedrijf een deel van de kringloop gesloten. Het zijn net dergelijke duurzame innovaties die Agreon wil stimuleren; ze bezorgen de agrarische sector een cleantech karakter en creëren extra bedrijvigheid voor de kmo’s.

Toch is het voor zo’n installatie noodzakelijk dat er een brijvoederkeuken aanwezig is op het bedrijf en dienen de gewasstromen in de nabije omgeving opgehaald te kunnen worden. Dit is voor het bedrijf Lavens LV, gelegen in een intensieve groenten verwerkende regio, zeker het geval. Verwachting is dat er de komende jaren alleen maar plantaardige overschotten bij zullen komen.

Download hier alvast de volledige perstekst.

terug naar overzicht