Nieuwsberichten

Meest innovatieve boerin van Europa woont in Utrecht

9 december 2014

 

Djûke van der Maat voert samen met haar ouders een duurzaam beleid op hun boerderij “Nieuwe Slagmaat” te Dunnik. Het bedrijf dat zich voornamelijk op fruitteelt richt en zich momenteel op de lokale productie van kiwi wil toeleggen, heeft eveneens vleesvee, een paardenpension en een winkeltje. Ze hechten veel belang aan de sociale pijler van duurzaamheid. Zo is contact met omwonenden heel belangrijk voor hen. Dankzij de oprichting van de coöperatieve “Slagmaat” wil Djûke de producten van eigen bedrijf maar ook van gelijkgestemde fruittelers verkopen.

De jury van de "European Innovaton Price for Women Farmers" koos voor Djûke wegens haar nieuwsgierigheid, het delen van opgedane kennis en haar zin voor innovatie in de fruitteelt.
Djûke focust zich momenteel namelijk op de introductie van lokale kiwi naast de reeds aanwezige appels, peren, kersen en pruimen.

Duurzaamheid wordt hoog in het vaandel gedragen op het bedrijf. Door bijvoorbeeld in te zetten op biodiversiteit onder de vorm van bloemranden wil men nuttige insecten aantrekken. Deze kunnen plagen in de fruitteelt onder controle helpen houden. Daarnaast zijn deze fleurige randen geliefd bij omwoners en opent dit mogelijkheden om hen meer in contact te brengen met de landbouw. Hierdoor wordt de sociale pijler van duurzaamheid nogmaals beklemtoond. Verder vind Djûke het heel belangrijk dat de opgedane kennis gedeeld wordt met anderen. Andere telers die eveneens aan de slag gaan met de nieuwe technieken kunnen hun fruit via de coöperatieve “Slagmaat” verkopen.

Bron : Multifunctionelelandbouw.net

Bezoek hier de webiste van Nieuwe Slagmaat

 

terug naar overzicht