Nieuwsberichten

Innovaties in de bloemen gezet tijdens Interpom

28 november 2014

 

Tijdens de vakbeurs Interom| Primeurs in Kortrijk Xpo werden de laureaten van de Inno Potato Award bekend gemaakt. Aan Vlaamse zijde kwam Jeroen Hindryckx met een spuiwaterverspreider als grote winnaar uit de bus. De Waalse winnaar was de coöperatieve Condi-Plants met een preventieve behandeling van pootaardappelen tegen rhizoctonia.

Door de uitreiking van de Inno Potato Awards wil de aardappelsector producenten met ideeën om de sector efficiënter, duurzamer en kwaliteitsvoller te maken belonen. Deze prijs werd voor de derde keer uitgereikt en heeft als doel telers aan te moedigen te blijven innoveren. De laureaten werden tijdens Interpom | primeurs in de bloemetjes gezet. Aan beide zijden van de taalgrens werden drie laureaten gekozen. Afhankelijk van de rangschikking mocht men een geldprijs van €1500, €1000 en €750 in ontvangst nemen.

De eerste prijs aan Vlaamse zijde ging naar Jeroen Hindrycks uit Koekelare. Op zijn gemengd bedrijf beschikt Jeroen over 90m³ spuiwater op jaarbasis. Spuiwater heeft een kunstmest statuut en mag dus op de akkers gebruikt worden naast de gelimiteerde hoeveelheid dierlijke mest. Door de hoge hoeveelheiden stikstof en zwavel is spuiwater corrosief en dus niet eenvoudig toe te passen. Samen met Stewo-Construct ontwikkelde men een aangepast spuittoestel om aan dit probleem het hoofd te bieden.

De hoofdprijs aan Waalse zijde werd binnengehaald door de coöperatieve Condi-Plants. Dankzij een combinatie van een doseer- en weegsysteem op een transportband kan men nu kort voor het planten een correcte hoeveelheid bestrijdingsmiddel tegen rhizoctonia toepassen bij sortering. Het systeem dat door de Franse firma Flauw ontwikkeld werd, kan ook aangewend worden voor het aanbrengen van bijvoorbeeld kiemremmingsmiddelen.

Bron : Vilt

terug naar overzicht