Nieuwsberichten

Wereldprimeur: eerste oogst aardbeien geteeld met aardwarmte

23 maart 2015


De serre van aardbeienteler Kalter Aardbeien wordt sinds kort verwarmd door aardwarmte uit het project Koekoekspolder te Overijssel (Nederland), zodat er geen fossiele brandstof meer nodig is.

De Koekoekspolder is een duurzaam tuinbouwgebied in ontwikkeling. Het is gelegen in centraal nederland en middenin de Ijseldelta. De moderne tuinbouwbedrijven in het gebied telen op duurzame wijze tomaat, komkommer paprika, aardbeien- en witlof. Samen omvatten deze bedrijven ca. 100 hectare aan glasoppervlak en er is nog 100 hectare uitbreidingsruimte beschikbaar.

In het tuinbouwgebied Koekoekspolder is sinds 2012 een aardwarmtebron in gebruik, die nu aan vijf tuinbouwbedrijven warmte levert, waaronder aan LUMA zaden, tuinderij gebroeders Vahl en kwekerij Voorhof.

Kalter Aardbeien in IJsselmuiden verwarmt sinds december 2014 de aardbeienkwekerij en boerderijwinkel met aardwarmte. De eerste op duurzame aardwarmte geteelde aardbei ter wereld werd onlangs geoogst door gedeputeerde van de provincie Overijssel, Eddy van Hijum.

Radboud Vorage is beheerder van de aardwarmtebron. Het aardwarmteproject Koekoekspolder levert nu aan ongeveer 23,5 hectare tuinbouwkas warmte. Per jaar kan dat tot een besparing leiden van ongeveer 4,5 miljoen kuub aardgas.

Het project past binnen de doelstellingen van het programma Nieuwe Energie van de Provincie Overijssel en de ontwikkelingsvisie van Gemeente Kampen voor het tuinbouwgebied Koekoekspolder. Provincie Overijssel en gemeente Kampen ondersteunen het project met een lening en met kennis over duurzame ontwikkeling.

Bron: Engineeringnet.nl – www.overrijsel.nl

terug naar overzicht