Nieuwsberichten

KMO event bestudeert LED-verlichting in pluimveestal.

18 mei 2015

 

Het afgelopen kmo event dat Agreon in mei 2015 organiseerde bracht ons naar een Iepers pluimveebedrijf. Daar brachten medewerkers en bedrijfsleiders van een 35-tal West-Vlaamse kmo’s die innovatieve producten en diensten ontwikkelen voor de landbouwsector, een bezoek aan een LED-verlichtingsinstallatie in een gerenoveerde kippenstal. Agreon is een netwerk van West-Vlaamse kmo’s, actief in de brede landbouwsector. Met een dergelijk praktijkgericht bezoek wil Agreon de kmo's aanzetten om meer cleantech innovaties te ontwikkelen voor de land- en tuinbouwsector.Het bezochte pluimveebedrijf werd recent aangekocht door broeierij Ghekiere uit Wevelgem. Vanaf juni 2015 zal het bedrijf er starten met de kweek van 81.000 kuikens. De stallen werden gerenoveerd en er wordt een volledig nieuwe LED-verlichtingsinstallatie in gebruik genomen, verzorgd door kmo myLite uit Diksmuide. Met deze LED-verlichting wil het bedrijf de dieren meer rust gunnen door met een lagere lichtsterkte tijdens de dag te werken en toch een daglichtregime op twee momenten tijdens de dag te simuleren. Met klassieke lichtbronnen lukt dit niet, terwijl LED-verlichting eenvoudig kan gedimd worden. Bovendien kan dit dimmen ervoor zorgen dat het verbruik tot 70 procent kan teruggeschroefd worden.

Maar dat zijn niet de enige voordelen van LED-verlichting. De LED-armaturen van myLite zijn ammoniakbestendig en elke lamp bestaat uit vier afzonderlijke LED-plaatjes. Bij defect dient dus niet meteen het ganse armatuur vervangen te worden. Bovendien kan elk lampje in de stal een apart IP-adres meekrijgen waardoor men bepaalde punten sterker kan verlichten dan andere. Dit heeft als voordeel dat men bijvoorbeeld door een hogere lichtsterkte ter hoogte van de voedertrog de kippen kan stimuleren om voeder op te nemen, zonder dat daarvoor de volledige voederlijn terug moet opgestart worden om de troggen bij te vullen. Een andere bijzonderheid is dat LED-verlichting uitstekend presteert bij lagere temperaturen, dit in tegenstelling tot TL-verlichting die moeilijk opstart bij koude en zwakker schijnt.

 

LED verlichting in pluimveestal

 

Na het bezoek aan het pluimveebedrijf kregen de Agreon-leden ook toelichting bij Spin West, de spin-off strategie van de provincie West-Vlaanderen. Spin West omvat een kosteloos begeleidingstraject waarbij kmo’s intensief worden gecoacht vanaf de haalbaarheid van een nieuw idee tot en met de creatie van een nieuwe spin-off of dochteronderneming. Daarbij gaat de nodige aandacht naar intellectuele eigendom. Afsluiten van dit Agreon-event gebeurde met een netwerkreceptie waarbij de vertegenwoordigers van de 35 aanwezige kmo’s met elkaar in dialoog gingen en nieuwe contacten legden.

 

Toelichting bij Spin West

terug naar overzicht