Nieuwsberichten

Nieuw systeem voor drinkinstallaties op zonne-energie

29 april 2015


Suevia, fabrikant van drinkwatersystemen voor veeteelt, ontwikkelde een systeem waarbij een zonnepaneel energie levert om het water met een luchthevelpomp op te pompen.

Drinksysteem voor veeteelt waarbij een zonnepaneel energie levert

Door het blazen van lucht in een slang wordt water naar boven geheveld. Een compressor zorgt voor perslucht welke via de vlotter schakelaar gestuurd wordt.

Dit systeem is ongevoelig voor vuil zoals zand. Doordat de pomp geen draaiende delen bevat, is er weinig slijtage en daardoor weinig onderhoud nodig.

De bron en de waterstand moeten wel aan een bepaalde eis voldoen. De waterkolom in de bron moet 2 x de lift bedragen. Het systeem is zowel geschikt voor het oppompen van oppervlakte water en bronwater, waarbij een grote wateropbrengst gehaald kan worden uit bronnen met een kleine diameter.

Dit kan al bij bronnen met een diameter van 75 millimeter. De opvoerhoogte van het water lukt tot wel 30 meter.

Suevia levert de solar drinksystemen in ook in twee andere varianten. De installaties zijn zowel stationair als mobiel verkrijgbaar:

Oppervlaktewaterpomp: een drijvende centrifugaal pomp verplaatst het water vanuit een sloot of vijver naar de drinkwaterbak. De maximale lift mag 4 meter bedragen. Opbrengst bij 0 meter lift is 3600 liter per uur tot een opbrengst bij 4 meter lift van 700 liter per uur.

Luchtpomp (bron): om toch water uit bronnen te kunnen halen bij een beperkte waterkolom is een speciale luchtpomp ontwikkeld. Deze verdringt het water via een slang uit de bron. Door pulserende perslucht herhalen we continu dit proces. Ook deze pomp is ongevoelig voor vervuiling.

Sinds 1923 heeft Suevia zich gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van een breed assortiment drinksystemen voor de veeteelt.

Het in Eersel gevestigde bedrijf is actief op de Belgische en Nederlandse markt.

Bron: Engineeringnet.nl – Lydia Heida

Foto: Suevia


terug naar overzicht