Nieuwsberichten

Accusysteem verhoogt rendement zonnepanelen

21 juni 2015

 

Op het varkensbedrijf van Koen en Ann Proot uit Gijverinkhove (West-Vlaanderen) werd een gekoeld krengenhuisje geïnstalleerd om geuroverlast te vermijden. Om deze koeling te activeren is een aansluiting op het elektriciteitsnet een vereiste. Het krengenhuisje bevindt zich echter op enkele 100’n meters van het bedrijf. Bijgevolg was het geen evidentie om deze aansluiting te voorzien. Een oplossing werd gevonden in het installeren van zonnepanelen om het benodigde vermogen te realiseren. In samenwerking met de KMO Belgian Energy Systems werd een Agreon innovatieproject opgestart. Het gebruik van zonnepanelen is in dit geval zeer logisch: de periode dat de meeste koeling vereist is, sluit namelijk aan bij de periode met het meeste uren zonneschijn. In de periode dat het minder zonnig is maar er toch koeling nodig is, zorgt een accusysteem voor een voldoende diepe koeling van de kadavers. Dit systeem wordt opgeladen wanneer er een teveel is aan zonneschijn en ontlaadt om het moment dat enkel de geproduceerde energie van de zonnepanelen niet volstaat. 

Een Nederlands akkerbouwer uit Odoorn maakt eveneens gebruik van deze methode. In 2013 installeerde de akkerbouwer op één van zijn schuurdaken zonnepanelen. Op bepaalde momenten in het jaar wanneer de productie van stroom het verbruik fel oversteeg werd zijn afzekering een beperkende factor. Hij moest dan een deel van zijn zonnepanelen afschakelen. Dit is natuurlijk zonde. Na een lange zoektocht kwam hij in contact met de firma Jules Energy. Zij hebben een systeem ontwikkeld dat gebruik maakt van de schommelingen op de termijnmarkt voor stroom. Het idee is dat je op de beste momenten de zelf geproduceerde zonnestroom verkoopt voor een goede prijs. En omgekeerd bij een lage prijs stroom kunt inkopen om zo bijvoorbeeld goedkoop te koelen. Om op het beste moment te kunnen (ver)kopen had de akkerbouwer opslagcapaciteit nodig en dus moest er geïnvesteerd worden in een accu. Geen gewone accu maar een type dat snel kan ontladen.

Afgelopen voorjaar is een kleine testaccu geïnstalleerd. Speciale software helpt de akkerbouwer om de beste (ver)koopsmomenten te bepalen. De test is goed verlopen en in de herfst wordt een veel grotere accu (formaat zeecontainer) geïnstalleerd. Ook wordt dan het zonnesysteem met 500 panelen uitgebreid. Gedurende de dag wordt op basis van de APX (Amsterdam Power Exchange) en onbalansmarkt de stroom verkocht en ingekocht. Dit alles gaat automatisch. Dagelijks worden de nieuwe verkoopwaarden via internet ingeladen. Op basis van de energiemarkt over de afgelopen jaren rolt er een behoorlijk interessante business case uit. 

Bron: Agreon en Stichting Veldleeuwerik

 

terug naar overzicht