Nieuwsberichten

Oproep - Investeren in nieuwe mestverwerkingstechnieken

11 augustus 2015

 

Het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking zoekt een Vlaams bedrijf met interesse in sales en after-sales service van Duitse technologie voor fosforrecuperatie uit mest. 

Vanuit de overheid, maar ook de sector, rijst namelijk de vraag naar technieken voor fosforverwijdering uit mest. Op die manier kan de aanwezige koolstof in de dierlijke mest optimaal benut worden op Vlaamse landbouwgrond (geen P-limiet) en kan het afgescheiden fosfaat vermarkt worden naar landbouw en/of industrie.  

VCM heeft een studie uitbesteed om de technische en economische haalbaarheid van de verwijdering van fosfor uit Vlaamse dierlijke mest en digestaat na te gaan; dit via doorgedreven scheidingstechnieken en fosforprecipitatie. VCM stelde een brochure op met de belangrijkste resultaten van dit onderzoek. Het onderzoek werd uitgevoerd door het Duits instituut Fraunhofer IGB, en de eerste resultaten, zowel technisch als economisch, blijken positief te zijn. Daarom willen we dit onderzoek graag omzetten naar de praktijk. In Duitsland is al gestart met de bouw van een pilootinstallatie, maar door de verschillende samenstelling van mest, afkomstig uit Vlaanderen of Duitsland, zijn de resultaten hiervan niet te vergelijken. 

VCM ziet de noodzaak voor realisatie van dergelijke technologie en wil daarom inzetten op de bouw van een pilootinstallatie in Vlaanderen. Echter is het nodig om dit te realiseren in samenwerking met een bedrijf die de verkoop en de service na verkoop op zich neemt. De kennis rond deze technologie van Fraunhofer IGB wordt dan verkocht aan dit bedrijf, of er wordt een license-to-sell opgesteld voor de gepatenteerde delen.

Deze oproep is gericht naar bedrijven die interesse hebben om in deze innovatieve, haalbare technologie te investeren. VCM is uiteraard bereid om samen met u naar bijkomende financiële middelen, eventueel via projectwerking, te zoeken.

Wacht dus niet om contact op te nemen met VCM!

Vraag gerust ook bijkomende informatie op.

 

vzw Vlaams Coördinatiecentrum mestverwerking (VCM)

Abdijbekestraat 9, 8200 Brugge

T 050/ 40 72 04­ ­_ M 0493/73 53 19 _ F 050/ 40 74 89

E  emilie.snauwaert@vcm-mestverwerking.be

www.vcm-mestverwerking.be

terug naar overzicht