Nieuwsberichten

Dezeure Turbocleaner: aardappelen reinigen bij het lossen

4 september 2015

 

Aardappelen en wortelen transporteren gaat veelal gepaard met het vervoer van nutteloze rooiaarde. Dezeure komt hiervoor nu met de Turbocleaner, een voorziening die aan de Dezeure hooglossers wordt aangebouwd. Het systeem is heel innovatief en tegelijk eenvoudig uitgewerkt.

  

Turbocleaner aardappelen - Dezeure

 

Bij het overladen van aardappelen met een hooglosser wordt de aarde die meegekomen is van de rooier mee in de vrachtwagen gestort. Deze nutteloze tarra kost op het einde van de rit een massa geld.

Dezeure ontwikkelde een oplossing voor dit probleem en stelde dit voor op PotatoEurope. De Turbocleaner is een reinigingsysteem dat achteraan de hooglosser van het merk wordt opgebouwd. De klassieke hooglosser is in ‘Turbocleaneruitvoering’ niet uitgerust met een achterdeur, maar met een reinigingsunit. Deze bestaat uit twaalf in de breedterichting geplaatste rollen, waarbij hun onderlinge afstand aangepast kan worden voor een optimaal kuiseffect voor het verwijderen van aarde en andere tarra. Afhankelijk van de rooiomstandigheden levert dit 10 tot 45% extra ruimte op in de vrachtwagen. Onder deze rollen zit een ‘terugvoertapijtje’ dat de uitgezeefde aarde van de vrachtwagen wegbrengt, richting een ophangbak die achteraan het chassis van de hooglosser is gemonteerd. Op het veld wordt deze opvangbak geledigd door een hydraulisch bediend luik.

In minder dan 10 minuten kan een volledige vracht aardappelen of wortelen gereinigd en overgeladen worden. Wanneer de Turbocleaner niet gebruikt wordt doet hij dienst als achterdeur voor de hoogtelosser.

 

Bron: Landbouwleven en de loonwerker

terug naar overzicht