Nieuwsberichten

Europees consortium ontwikkelt bouwproducten van biocomposiet

22 juni 2015

 

Het biocomposiet werd ontwikkeld door TNO (Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) gedurende de looptijd van het Europees project BioBuild. Het doel was ambitieus: bouwproducten ontwikkelen die voor materialenwinning en productieprocessen minder energie (“embodied energy”) nodig hebben dan de beste reeds bestaande marktalternatieven.

Het consortium slaagde er in om biocomposiet bouwproducten te maken waarvan er één, namelijk het External Wall Panel, op de internationale composietbeurs JEC Europe de Innovation Award won. Samenwerking over de hele keten was een van de succesfactoren van het consortium. Bij het project waren onder meer vezelexperts, testers, milieukundigen en architecten betrokken. Dit maakte het mogelijk om innovaties te ontwikkelen die niet alleen op laboschaal nuttig leken, maar ook in hun praktische toepassing getest konden worden. Daarnaast werd de embodied energy niet alleen op het eind gemeten, maar gedurende het gehele ontwikkeltraject gemonitord.

 

Gevelbekleding van biocomposiet

 

Biocomposieten zijn een combinatie van natuurlijke harsen die versterkt worden met natuurlijke vezels, in tegenstelling tot “gewone” composieten die meestal een combinatie zijn van glasvezels en organische harsen. Producten van biocomposiet hebben als voordeel dat ze vaak lichter zijn dan gebruikelijke alternatieven zoals staal, beton of glas. Daarnaast is de vormvrijheid in ontwerpen groot en ze hebben een “natuurlijke” uitstraling, wat meerwaarde biedt voor architecten.

 

Bron: Engineeringnet

terug naar overzicht