Nieuwsberichten

Kennismaking met de cluster DSP valley

23 september 2015


DSP valley werd een 20-tal jaar geleden opgericht door KU Leuven, Imec en Philips. Het is een bedrijvenorganisatie (cluster) van voornamelijk elektronicabedrijven waarvan op heden een 100-tal Belgische bedrijven en een 40-tal Nederlandse bedrijven lid zijn. Deze bedrijven kan men zien als technologieleveranciers, leveranciers van bouwblokken die schakels verderop in de keten kunnen gaan toepassen. De hele waardeketen wordt afgedekt: van semiconductor-fabrikanten over hardware- en software-leveranciers helemaal tot productontwikkelaars en systeemintegratoren.

Logo DSP valleyDe cluster DSP valley werd in 1996 opgericht. De afkorting staat voor Designing Smart Products wat de core business van deze bedrijven betekent. Door de sterke opmars van smart technology in ook de agrarische sector leggen heel wat van deze bedrijven zich toe op toepassingen implementeerbaar in de land- en tuinbouw. Enkele voorbeelden daarvan zijn Taipro Engineering uit Luik die een nieuw type van LED-verlichting ontwikkelt om “licht” te kunnen uitstralen op verschillende welbepaalde frequenties. Dit zou o.a. ingezet kunnen worden in serres om de gewassen sneller te laten groeien met een minimum aan energie. Het bedrijf Yazzoom uit Gent houdt zich dan weer bezig met slimme camera’s en smart vision technologie. Recent pasten ze deze technologie toe om een slimme sorteerder voor uien te ontwerpen. Hierbij wordt nagegaan of de “kroontjes” van de uien allemaal naar dezelfde kant gericht zijn. Een derde voorbeeld is het Nederlandse bedrijf Fourtress (Eindhoven). Zij zijn gespecialiseerd in sensortechnologie voor serres op basis van ZigBee en ontwikkelen platformen voor regelsystemen in varkens- en kippenstallen alsook serres tot aan de app voor de smartphone opdat de regelunits van deze stallen en serres vanop afstand geregeld kunnen worden. Ook houden zij zich bezig met iBeacontechnologie om exacte plaatsbepaling op landbouwbedrijven te gaan toepassen.

Het mag duidelijk zijn dat onze land- en tuinbouw van vandaag en morgen heel wat uitdagende toepassingen kent voor deze nieuwe technologieën.

terug naar overzicht