Nieuwsberichten

Nederlandse bedrijven ontwikkelen autonoom voersysteem

28 september 2015

Fabrikant van landbouwmachines Schuitemaker, gevestigd in de Provincie Overrijsel (Nl), focust zich sinds kort op precisielandbouw en big data. Met de Innovado kunnen de koeien meerdere keren per dag vers voer uit de kuil krijgen. Een boer zal zelf maar een keer per dag voeren. Verder kan de Innovadonauwkeuriger doseren dan een semiautomatisch systeem. En het gras wordt niet gefreesd maar alleen gesneden, wat kwaliteitsverlies voorkomt. Het belangrijkste voordeel is daarom een hogere voederefficiëntie. Vergeleken met conventioneel voeren kun je tot wel 15%winnen.

Software

Voor de ontwikkeling van de software van de Innovado schakelde Schuitemaker Apparatenfabriek ARA uit de Provincie Gelderland (Nl) in. "Wij zijn ingehuurd als systeem integrator voor de software en elektronica", vertelt Erik Wildenbeest, manager R&D bij ARA. "Er stond al een machine; daarvoor hebben wij de communicatie en de processoftware opgepakt. We hebben het zo universeel mogelijk opgezet, zodat de besturing gemakkelijk is te porten naar andere systemen."

Navigatie

Autonome voertuigen zijn al langer bekend, maar bijzonder aan de Innovado is dat hij zowel binnen, in de stal, als buiten, op het erf, moet kunnen navigeren. Daarvoor worden verschillende systemen gebruikt, zoals responders en gps, die onder alle omstandigheden goed moeten functioneren. Complicerende factor is dat er nog geen up-to-date regelgeving is, zegt Wilmink, manager R&D van Schuitemaker. "Wij moeten daarin zelf het voortouw nemen en zijn bijvoorbeeld al in gesprek met een Duitse instantie." De huidige technieken zijn nog niet toereikend om de veiligheid te kunnen garanderen. Schuitemaker werkt daarom samen met de Universiteit Twente om de toekomst van het navigeren te verkennen.

Marktintroductie

De eerste Innovado's worden nu getest bij enkele veehouders; marktintroductie is volgend jaar voorzien, meldt Wilmink." Eerst in Nederland, om de service te kunnen managen, daarna de rest van de wereld. Een extra dimensie die de Innovado met zich meebrengt en vaak wordt onderschat, is de service die 24/7 paraat dient te staan.

Bron: Link Magazine, september 2015 en AgriHolland

terug naar overzicht