Nieuwsberichten

Gewassen kunnen worden beschermd door juiste mix van probiotica

1 oktober 2015

 

Het verrijken van de tuin- en landbouwgrond met nuttige bacteriën is in opkomst als alternatief voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Maar tot nu toe was niet bekend wat voor een bepaald gewas in een bepaalde grond de optimale bacteriegemeenschap was. Het onderzoek van de Utrechtse en Chinese microbiologen maakt het nu mogelijk die te bepalen. Zij toonden de effectiviteit van hun methode experimenteel aan bij een tomatenteler in China die te maken had met de Ralstonia solanacearum bacterie in het gewas. Het toevoegen van vastgestelde probioticamix aan de planten bleek de ziekteverwekkende bacterie geen kans te geven. De Ralstonia solanacearum komt ook in België voor en brengt hier als veroorzaker van bruinrot veel schade toe aan de aardappeloogst.

Uitgangspunt voor de juiste probioticamix is de samenstelling van de bodembacteriegemeenschap in de grond waarin het gewas groeit. Alle aanwezige bacteriën worden vervolgens ingedeeld naar hun eigenschappen en rol in de bodemgemeenschap. De probiotica moeten bijvoorbeeld zo min mogelijk concurreren om dezelfde voedingstoffen. Tegelijkertijd moeten ze samen alle voedingsstoffen gebruiken, die de ziekteverwerker voor zijn groei nodig heeft. Op basis hiervan wordt duidelijk welke bacteriën elkaar versterken bij het bestrijden van een ziekte.

Planten leven van nature in een symbiose met een groot aantal nuttige bodembacteriën. Ze nemen hierdoor gemakkelijker voedingsstoffen en water op. Bovendien vormen deze nuttige bacteriën een schild tegen ziekteverwekkende bodembewoners. Bij intensieve land- en tuinbouw verdwijnen echter veel gunstige schimmels en bacteriën uit de grond, waardoor gewassen zich minder goed kunnen ontwikkelen en kwetsbaarder worden voor ziekten. Als reactie hierop worden bestrijdingsmiddelen ingezet, maar die die zijn zelden milieuvriendelijk. Het verrijken van de grond met nuttige bacteriën is daarom veel aantrekkelijker en kan aanzienlijk gerichter en effectiever. De onderzoekers zijn met een bedrijf in gesprek voor de toepassing van hun methode.

Een Belgisch bedrijf dat reeds werkt met micro-organismen is Agreonlid Agriton (Mesen). De Effectieve Micro-organismen zijn de rode draad doorheen alle activiteiten van Agriton. Met hun producten richten ze zich op alle schakels van de landbouwkringloop: bodem, plant, voeding/voeder en mest. In iedere fase van die kringloop spelen micro-organismen een heel belangrijke rol. Een volledig artikel over hun activiteiten lees je hier.

Bron: Universiteit Utrecht, AgriHolland en Agreon

terug naar overzicht