Nieuwsberichten

Bosch toont trots de landbouwrobot waaraan het meewerkt

16 oktober 2015

 

Bij de opening van een nieuwe Bosch-onderzoekscampus in het Duitse Renningen heeft het Duitse technologiebedrijf zijn landbouwrobot ‘BoniRob’ getoond. De robot kan onkruid van landbouwgewassen onderscheiden en beukt het onkruid met een pin letterlijk de grond in. Maar je kan hem evengoed uitrusten met camera’s en sensoren. De ‘BoniRob’ is niet nieuw en ook geen ontwikkeling van Bosch alleen. Duitse landbouwers kregen hun futuristische werkmakker in 2010 al een eerste keer te zien tijdens een landbouwbeurs in openlucht. Het robotproject krijgt overheidssteun en is een samenwerking tussen Bosch, de Duitse machinefabrikant Amazone en de hogeschool van Ösnabruck.

De ‘BoniRob’ bestrijdt onkruid in landbouwgewassen zonder dat daar herbiciden aan te pas komen. "We gebruiken onze expertise in sensortechnologie, algoritmes en beeldherkenning om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de levenskwaliteit, ook in domeinen die nieuw zijn voor Bosch", zegt professor Amos Albert, general manager van de Bosch start-up Deepfield Robotics. De robot die Bosch mee hielp ontwikkelen, is zowat even groot als een kleine auto en kan zijn positie op een veld berekenen tot op de centimeter precies.

Volgens projectpartner Amazone legt de BoniRob de basis voor toekomstige landbouwtechnologie. Landbouwmachines gaan niet groter blijven worden. In de nabije toekomst ziet Amazone zwermen van relatief kleine robots het werk op het veld doen. Zij zullen selectief meststoffen kunnen toedienen of onkruiden verwijderen uit landbouwteelten. De BoniRob herkent individuele planten aan hun GPS-coördinaten en hij kan het werk dat hij uitvoert in kaart brengen.

Een eerste commerciële toepassing waar de BoniRob goed tot zijn recht zal komen, is volgens Amazone de plantenveredeling. Veredelaars kunnen veel werk uitsparen als de BoniRob voor individuele planten grote hoeveelheden data kan verzamelen met behulp van camera’s en sensoren. Naar verluidt kan daar geen geoefend mens of bestaande technologie qua efficiëntie tegen op.

 

Bron: Vilt

terug naar overzicht