Nieuwsberichten

In 5 stappen naar Internet Of Things voor bedrijven?

9 november 2015

 

Het Internet of Things zal de economie grondig veranderen. Smart netwerken zullen in de toekomst de fysieke en virtuele wereld steeds meer met elkaar verbinden.

Hoe speel je als bedrijf hierop in, of beter: hoe bereid je de organisatorische aspecten, de bedrijfsmodellen, voor?

Eurodata, leverancier van cloud-gebaseerde softwareoplossingen voor commerciële netwerken, heeft er een uitgesproken mening over: bedrijven hebben een nieuw, digitaal geoptimaliseerd bedrijfsmodel nodig dat gestuurd wordt via een Smart Services-platform.

Jeroen van der Lugt, EMEA sales manager: “Veel bedrijven hebben nu een bedrijfsmodel dat gebaseerd is op de traditionele economie. Om de overstap te maken naar de nieuwe economie zullen ze twee essentiële stappen moeten maken: producten moeten ‘smart’ gemaakt ofwel softwaregestuurd worden, en in staat zijn om te communiceren".

"Ten tweede moet zo’n beetje alles binnen een bedrijf met elkaar verbonden worden, dus alle bedrijfsapplicaties, alle producten, alle processen en communicatie met klanten. Deze twee essentiële stappen zijn nodig om een stevige digitale basis te leggen onder een bestaand bedrijfsmodel of om nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen".

Een Smart Services-platform stelt bedrijven in staat alle data uit één bedrijfsproces te integreren, analyseren, verwerken en beschikbaar te maken. Om zo'n platform te implementeren zijn vijf stappen noodzakelijk. Althans volgens Eurodata.

Stap 1. Analyseer het huidige business model

De eerste stap is het analyseren van het bestaande bedrijfsmodel. Zoek uit of het verbeterd kan worden door het toevoegen van nieuwe databronnen of applicaties.

Stap 2. Bepaal het perspectief

De tweede stap is het analyseren van de potentie van het nieuwe verbeterde bedrijfsmodel. Alleen als er genoeg potentieel is voor het nieuwe bedrijfsmodel is het de moeite waard over te gaan tot implementatie. Overweeg tevens of een partnerschap met een andere partij een interessante optie is.

Stap 3. De integratie

De derde stap is het integreren van alle verschillende databronnen, applicaties, processen en diensten zodat er een homogene database ontstaat.

Stap 4. De verbinding tussen de fysieke en digitale wereld

De vierde stap is de integratie van alle relevante data met een vooraf gedefinieerd workflowproces. Hierdoor komen de fysieke en digitale werelden echt bij elkaar.

Stap 5. Afleveren

De implementatie van het Smart-Services platform is afgerond en het nieuwe digitaal geoptimaliseerde bedrijfsmodel is operationeel.

 

Bron: Engineeringnet

terug naar overzicht