Nieuwsberichten

Innovatiefonds van ForFarmers beloont 3 innovaties

15 december 2015

 

Het afgelopen halfjaar zijn er weer volop ideeën binnengekomen bij het Innovatiefonds van ForFarmers. Boeren blijken continu bezig te zijn met innovaties en willen daar ook hun collega’s graag van in kennis stellen, zodat iedereen er zijn voordeel mee kan doen. De jury heeft zich de afgelopen week gebogen over de tot medio november 2015 ingediende ideeën en beloonde 3 innovaties. Het betreft de geurwerende bedrijfskleding van Anne Groot Zevert uit Beltrum, een semiautomatische robot voor het reinigen van krachtvoersilo’s ontwikkeld door Joost Kruiger uit Stedum en een rekentool voor optimale mestaanwending van Geert Stevens uit Holten.

Anne Groot Zevert uit Beltrum ontwierp de Farmsuit, een geurwerende overall die penetrante geuren weghoudt van onderkleding, huid en haar. De kleding is voorzien van een geurabsorberende factor en heeft een capuchon, zodat ook de haren goed beschermd worden en niet gaan 'stinken. De penetrante geur dringt niet door maar wordt opgeslagen in het textiel van de overall. De geurwerende kleding is na een wasbeurt weer geurvrij, zodat de kleding opnieuw gebruikt kan worden. Het Innovatiefonds beloont de ontwikkeling met een bijdrage van 5.000 euro.

De ontwikkeling van de semiautomatische robot voor het reinigen van krachtvoersilo’s van Joost Kruiger van het bedrijf ASK uit het Groningse Stedum wordt door het Innovatiefonds beloond met een prestigeprijs van 2.500 euro. De semiautomatische robot kan een silo via het mangat volledig reinigen, drogen en ontsmetten.

Melkveehouder Geert Stevens ontwikkelde een rekentool voor optimale mestaanwending. Hij ontvangt een aanmoedigingsprijs van 1.250 euro. Bij de bemesting worden steeds grotere en zwaardere machines gebruikt die efficiënt en tegen lage kosten werken. Door de vracht exact af te stemmen op de perceelsgrootte, en niet met een volle tank over het land te rijden, kan de bodem worden gespaard. Stevens heeft daarvoor een rekenprogramma in Excel ontwikkeld. Het programma berekent de optimale laadhoeveelheid per tank op basis van de lengte van het perceel, de maximale tankinhoud, de dosering, de breedte van de bemester en het aantal werkgangen.

Bron: Agriholland en ForFarmers

terug naar overzicht