Nieuwsberichten

Algen: gerecycleerde en biologische meststof

1 februari 2016


Tomaten gekweekt op algen hebben meer smaak dan traditioneel gekweekte tomaten. Deze manier van meststoffen recycleren werd ontwikkeld aan de Universiteit Gent en is een internationale primeur.

Bij het telen van gewassen en bij de productie van dierlijke producten gaat in Vlaanderen maar liefst 86 procent van de toegediende meststoffen verloren. Slechts 14 procent van de mest bereikt dus effectief de consument in de vorm van voedsel. De rest van de meststoffen belandt in afvalstromen of komt terecht in het water of de atmosfeer, wat voor milieuproblemen zorgt.

Om dit verlies aan meststoffen tegen te gaan en de milieu-impact van de voedselproductie te reduceren, bestudeerden onderzoekers van de Universiteit Gent hoe meststoffen gerecupereerd kunnen worden uit afvalstromen.

Naar een afvalstroom met meststoffen was het niet ver zoeken, vertelt onderzoeker Joeri Coppens: “Urine bevat het merendeel van de stikstof en fosfor die aanwezig is in huishoudelijk afvalwater en levert die stoffen aan in geconcentreerde vorm. Via een biologisch stabilisatieproces zijn we erin geslaagd om de menselijke urine om te vormen tot een stabiele en veilige voedingsoplossing. Deze oplossing bleek uitermate geschikt te zijn voor de cultivatie van microalgen. Deze microscopisch kleine algen, ook wel Spirulina genoemd, bleken rijk te zijn aan waardevolle eiwitten.”

Deze microalgen werden daarna ingezet als biologische meststof in de tomatenteelt. De impact bleek opmerkelijk. “Uit de serretest bleek dat de algentomaten maar liefst 30% meer suikers en 70% meer natuurlijke kleurpigmenten bevatten ten opzichte van standaardtomaten”, aldus Coppens. “Daardoor zijn de algentomaten roder en zoeter dan traditioneel gekweekte tomaten.”

De resultaten zijn bovendien niet enkel relevant op aarde, maar wekten ook de interesse van de European Space Agency (ESA). “Deze manier van meststoffen recycleren biedt perspectieven voor het kweken van voedsel op de maan of tijdens een bemande missie naar Mars”, aldus Coppens.

De productie van algen uit urine om ze daarna te gebruiken als meststof voor de teelt van gewassen is een unieke combinatie van cleantech en serreteelt. De onderzoekers werken momenteel aan de verdere ontwikkeling van het project samen met een aantal industriële partners.  

 

Bron: Landbouwleven


terug naar overzicht