Nieuwsberichten

Wereldmarkt voor "landbouwrobots" in stijgende lijn

28 januari 2016

 

De wereldmarkt van de "landbouwrobots" belooft exponentieel te zullen groeien, van 3 naar 73 miljard dollar tussen 2015 en 2024. Dat voorspelt het Amerikaanse studiebureau Tractica in een rapport dat eerder deze week werd gepubliceerd.

Er liggen meerdere factoren aan de basis van deze explosie. Groeiende druk op het voedselaanbod, een tekort aan landbouwwerkkrachten, de slinkende oppervlakte beschikbare landbouwgrond, de klimaatverandering, de ontwikkeling van "indoor" landbouw en de automatisatie van de industriële landbouw. "Bijna de helft van de omzet (30,7 miljard dollar in 2024) zou te danken zijn aan zelfrijdende tractoren", schat Tractica.

Van drie andere sectoren koestert Tractica ook hoge verwachtingen in termen van omzet. Het voederen, monitoren enzomeer van dieren zal meer en meer geautomatiseerd worden. Hetzelfde geldt voor het melken en de analyse van de gegevens daaromtrent. Ten derde zullen zelfstandig opererende machines ook in toenemende mate werk op het land zelf uitvoeren, zoals ploegen, onkruid wieden en bemesten.

Aan de andere kant zullen drones in 2024 het meest verkocht worden. Tractica verwacht dat er dat jaar 411.000 verkocht zullen worden.  

 

Bron: Landbouwleven


terug naar overzicht