Quick-winprojecten

Ontwerp en proefondervindelijk uittesten van innovatieve 2 R ligbox

De ligboxen die op heden op de markt zijn bevatten een schoftboom die de koe dwingt om op een bepaalde plaats te gaan liggen, doch dit levert bij verschillende dieren het zogezegde ‘zoeken’ op (de koe komt de ligbox in en staat te druilen om te gaan liggen), met als gevolg dat koeien soms helemaal niet gaan liggen of schuin in de ligbox gaan liggen.

 

2R ligbox - Koe in een ligbox


Nochtans is dit recht liggen van essentieel belang, koeien die recht in ligboxen liggen bevuilen de ligbox beduidend minder, welke op hun beurt de uiergezondheid van het dier ten goede komt en het gebruik van antibiotica en andere geneesmiddelen verlaagt. Bijgevolg is er minder arbeid nodig als een koe niet behandeld hoeft te worden en is er geen residumelk die onverkoopbaar is.
Een ander voordeel bij het minder bevuilen van de ligbox is dat er minder boxbedekkingsmateriaal (zoals zaagsel, stro/kalk, zand) nodig is. Op die manier is er eveneens minder arbeid nodig om de ligbox proper te maken en is er minder tijd nodig om strooiselmateriaal aan te brengen.
Deze innovatieve ligbox is zodanig ontworpen dat het dier op een zachte manier gedwongen wordt om recht in de box te gaan staan bij het betreden van de box en automatisch recht gaat neerliggen, er zijn geen zogenaamde dode hoeken in de box. Hierdoor is het mogelijk om de schoftboom (die noodzakelijk is en mee aangeboden wordt op de huidige marktconforme ligboxafscheidingen) weg te laten en deze te vervangen door een soort van twee geleidingsvleugels.

Dit project bestaat erin om twee prototypes van deze innovatieve ligbox te ontwerpen en te integreren in de bestaande melkveestal van het melkveebedrijf Dezeure-Oyaert (Veurne) waarbij in een vergelijkende proef opgesteld en opgevolgd door ILVO / UGent de preferentie van de koeien voor het nieuwe type ligbox visueel zal opgevolgd en bestudeerd worden.

Realisatie van kmo Wim De Reu (Koekelare)

bij melkveehouders Pieter Dezeure (Vinkem-Veurne) & Renaat Rommelaere (Esen-Diksmuide)

i.s.m. ILVO en Ugent

terug naar het overzicht van alle Quick Wins