Zorgeloos beregeningshaspel op afstand volgen

Bij een langdurige droogte worden akkers vaak kunstmatig beregend met behulp van een irrigatiehaspel. Die wordt dan ’s avonds (of bij bewolking) afgerold op de rand van een soms afgelegen veld, om gedurende de nacht weer op te rollen en het veld te beregenen. Zo worden de planten beschermd tegen verbranding door zonlicht. De werking van de haspel verloopt hierbij volledig mechanisch. Maar tijdens het beregenen kunnen zich problemen voordoen: een onbetrouwbare watertoevoer, een lek of defect aan de pomp,... Vermits beregenen vaak ’s nachts gebeurt, is dat niet bevorderlijk voor je nachtrust. De West-Vlaamse ondernemers Sam Vanheule en Jonathan Sercu van het jonge start-upbedrijf Crodeon Technologies uit Kortemark ontwikkelden daarvoor een multifunctioneel toestel, de Crodeon Reporter, waarmee je zorgeloos vanop afstand – via je smartphone, tablet of pc – de toestand en werking van je beregeningshaspel kunt opvolgen en indien nodig kunt ingrijpen.

Gegevens makkelijk opvolgen

BeregeningshaspelHet toestel kan op een machine, gebouw of werktuig geplaatst worden, en is voorzien van allerlei sensoren die de status (temperatuur, geluid, draaisnelheid, afstand van de haspel tot het waterkanon, locatie ...) meten. De Reporter bevat de nodige communicatieapparatuur om die gecapteerde gegevens naar een centrale server door te sturen. Dat gebeurt via GPRS-technologie, die gebruik maakt van het gsm-netwerk. Hierdoor is de Reporter overal in België inzetbaar, zonder dat je lokale draadloze of bekabelde netwerken nodig hebt. Met behulp van een applicatie in de cloud, kun je de doorgestuurde gegevens online raadplegen, of een waarschuwing per sms krijgen. De eenvoudige grafische interface geeft onder andere de meetwaarden (inclusief datum en tijd) weer in tabelvorm, en een grafiek van de laatste metingen. Via de webapplicatie kun je ook de gegevens van een periode naar keuze exporteren in een Excelbestand. Hiervoor hoef je geen software lokaal op je toestel te installeren, en is er geen ondersteuning van lokale IT-diensten nodig. Je hoeft enkel naar de site van Crodeon te surfen en aan te melden met je login-gegevens om de laatste meetwaarden meteen te kunnen raadplegen.

 

Alarmeringen per sms

De Reporter kan je ook waarschuwen in geval van nood. Sensoren monitoren parameters als waterdruk, oprolsnelheid en reeds opgerolde afstand en tonen die op het dashboard. Ook problemen zoals een tekort aan water, drukverlies door een lek, een blokkering tijdens het oprollen of lokale overbevloeiing wanneer de haspel volledig opgerold is, stellen een alarmsignaal in werking. Je hoeft je installatie dus niet meer zelf om de paar uren te controleren. Als een meetwaarde het vooraf bepaalde maximum of minimum overschrijdt, dan kan de Reporter waarschuwingen per sms uitsturen. Je hebt daar geen moderne smartphone met internetverbinding voor nodig. Bijkomend voordeel is dat de Reporter zo ernstige slijtage aan de haspel voorkomt, zoals door oververhitting van de pomp als de watertoevoer onderbroken wordt. Bovendien kan de Reporter real-time meetgegevens in een sms-bericht vermelden. Hierdoor krijg je bij het ontvangen van een waarschuwing waardevolle informatie, zodat je meteen gepast kunt reageren.

De Reporter kan worden opgebouwd op elk type haspel. De aankoop en installatie van de Reporter komt neer op een vaste intallatiekost gecombineerd met een jaarlijks abonnement (250 euro/jaar) voor de hosting van de website (opslaan van data) en het doorsturen van sms’en.

 

Stappenplan

Wil je dit toestel installeren, dan breng je je beregeningshaspel binnen bij Crodeon die je haspel volledig gekalibreerd. Daarna volg je dit stappenplan:

  1. De Reporter, de sensoren en een zonnepaneel worden gemonteerd op je haspel.
  2. Je beregent zoals altijd.
  3. Via je pc of smartphone volg je live de huidige oprolsnelheid, de al opgerolde afstand en de waterdruk.
  4. Je ontvangt een sms als het oprollen stopt, als de druk wegvalt of als je haspel volledig opgerold is.

 

Meer info

Jonathan Sercu, Crodeon

T 0474 417 516, E info@crodeon.com

www.crodeon.com.

 

Techniek in de kijker

Techniek in de kijker

De eiwit beschikbare behandeling valoriseert oogstresten als varkensbrijvoeder

Techniek in de kijker Meer info

Techniek in de kijker

Rijenfrees voor spuiwatertoediening in prei

Techniek in de kijker Meer info

Lid worden

Word nu lid van Agreon en maak gebruik van onze dienstverlening !

Meer info

Techniek in de kijker

Variabel bekalken op basis van bodemscan en GPS

Techniek in de kijker Meer info

Techniek in de kijker

Zorgeloos vanop afstand beregeningshaspel opvolgen

Techniek in de kijker Meer info

Techniek in de kijker

Automatische koolplantmachine plant 4 plantjes per seconde

Techniek in de kijker Meer info
Lid worden