Toonpunt

Het toonpunt zet een aantal innovatieve technieken ontwikkeld door kmo's en aanwezig op landbouwbedrijven in de kijker.

Heeft u zelf als West-Vlaamse kmo ook een nieuwe, innovatieve techniek, installatie of machine toepasbaar in de agrarische praktijk, en wilt u deze hier in de kijker plaatsen, sluit je dan aan als lid en geef ons een seintje via info@agreon.be.

Naast dit digitale forum, beschikt Agreon ook over een fysiek toonpunt in de gebouwen van Avowest (Schipvaartweg te Poperinge).

Variabel bekalken op basis van bodemscan en GPS

Binnen het innovatienetwerk Agreon werd door de kmo Parrein een bestaande kalkkar van loonwerken Lamerant uit Merkem omgebouwd zodat variabel bekalken mogelijk werd. Op die manier kunnen de verkregen resultaten uit een bodemscan verkregen via de Verisscanner en na omzetting in een variabele bemestingstaakkaart vertaald worden in een variabele bekalkingsbeurt volgens plaatsspecifieke behoefte.

lees meer
Rijenfrees voor spuiwatertoediening in prei

Met de financiële steun van het innovatienetwerk Agreon werd door de kmo Verhoest Marc bvba een rijenfrees voorzien van een voorraadvat en doseersysteem om spuiwater toe te dienen bij prei. Dit gebeurt in de werkgang waarbij de grond tussen de prei eerst wordt losgemaakt door frezen om aansluitend hierop de rijen prei op te hogen met deze losse aarde. Het toedienen van het spuiwater gebeurt hier door het aan te brengen tijdens het ophogen dichtbij het gewas wat een snelle opname ten goede komt.

lees meer
De eiwit beschikbare behandeling valoriseert oogstresten als varkensbrijvoeder

De eiwit beschikbare behandeling is een ontwikkeling van de kmo Vermeulen Construct NV in samenwerking met de kmo Agriton. Het betreft een thermische ontsluitingstechniek waarbij bedrijfseigen gewasstromen een warmtebehandeling krijgen. De thermische ontsluiting zorgt voor het beschikbaar stellen van aanwezig eiwit en zetmeel gevolgd door een fermentatiebehandeling.

lees meer
Zorgeloos vanop afstand je beregeningshaspel opvolgen

Het inzetten van een beregeningshapel tijdens droge periodes bezorgt aardappel- en groentetelers vaak kopzorgen. Wil je gerust kunnen slapen als je 's nachts beregent? Het West-Vlaamse bedrijf Crodeon Technologies ontwikkelde een intelligent systeem, waarmee je via je pc of smartphone op elk moment de huidige toestand van je haspel kunt opvolgen.

lees meer
Automatische koolplantmachine plant 4 plantjes per seconde

Groentetelers ervaren arbeidsdruk en uitdagingen tijdens het planten. Om daaraan tegemoet te komen, ontwikkelde de West-Vlaamse kmo Agriplant een automatische plantmachine die in 2017 als primeur voor Vlaanderen een 50-tal ha spruitkool en selder automatisch uitplantte.

lees meer
Realtime monitoring van intering en drain bij aardbeien en tomatenkweek in een gotensysteem
Nieuw! 

Aardbeien en tomaten krijgen water via druppelirrigatie. Een deel wordt opgenomen door de plant, een ander deel verdampt. De hoeveelheden drain en intering kan je bepalen door het gewicht van de plant en zijn mat in de weeggoot continu op te volgen via sensoren. Dankzij de real-time-monitoring krijgt de teler vanop afstand inzicht in de hoeveelheid water die hij moet toedienen.

lees meer